Hvalpeliv hos os

                          Fødslen !

Når tiden nærmer sig hvor et kuld hvalpe melder deres ankomst, har vi i forvejen lavet barselsstue i et værelse hvor der er ro og god varme. 
Der har den vordende mor indimellem afprøvet sin seng/hvalpekasse og som regel sovet i den en uges tid før vi venter de små.
Den dag "det sker" laver hund og jeg ikke meget andet end at holde i hånd/pote. Den vordende mor trisser rundt i hele huset, mere eller mindre rastløs, for ind i mellem at gå op i sin seng og rede den, men hele tiden holder hun øje med at hendes menneskemor bliver i nærheden - og det gør hun.
Personligt synes jeg det er frygtelig synd ikke hele tiden at være omkring hunden for at støtte og trøste, desuden har de fleste en sikker forvisning om at vi - deres mennesker - altid er der for hjælp.
Og når først fødslen går i gang kan de virkelig også have brug for hjælp. De små puds skal pakkes ud af fosterhinden hvis ikke moderen forstår det og mange af dem skal suges i luftvejene for slim og evt. fostervand, så lungerne kan komme til at fungere, så skal de ses efter og vejes.
De små bliver puttet i en lun kurv med et imiteret skind som ligger over en varmepude i bunden, mens fødslen står på, ellers træder moderen nemt på dem når de næste hvalpe kommer og dem der allerede ér født, bliver våde og kolde hver gang fra fostervandet. I pauserne mellem hvalpene bliver født, bliver de lagt ned til deres mor og nusset om af hende. Når de små ligger i "varmekassen" er de dejlig varme og tørre og friske til når de bliver lagt ned til "mælkebaren".
Når hele "redeligheden" er overstået, bliver der rigtig kræset for lillemor, hun har ærligt fortjent det, så menuen står gerne på ris og kogt kylling, hvilket gerne ryger ned med stor glæde og appetit. Ellers står hovedfoderet på hvalpefoder mens hun ammer de små, så ved vi at både mor og de små får hvad de har brug for.             

De første fjorten dage !

Så går tiden de næste to uger med at spise og sove for de små. Hundemors tid går med at slappe af og vaske og nusse de små. Menneskemors tid går med at undersøge de små mange gange om dagen, for ting som forstoppelse, at de alle er "godt med" tager på som de skal, samt ikke mindst - at de ikke bliver lagt ihjel. Derfor er jeg/menneskemor omkring dem 24 timer i døgnet de første 10 til 14 dage. At jeg sover ved siden af hvalpekassen, er til stor glæde for hundemor, hun synes det er superhyggeligt med så meget selskab hele tiden. Og min egen seng i soveværelset står såmænd heller ikke ubenyttet hen, da der altid er nogle af de voksne hunde som benytter den til fulde ved siden af deres "far" imens.

           Tre uger gamle.

Fra de er 14 dage til de er 3 uger, sker der ikke så meget andet end de bliver bedre til at møvre rundt og opdager hinanden, de kan stadig ikke se så godt, selv om øjnene åbnedes da de var 14 dage. MEN tre uger gamle ! Da sker der virkelig noget, endda inden for et døgn, MEGET pludselig åbnes deres små ører og de får næsten et chok første gang alle de nye indtryk klart høres. Deres små ører vendes i retning af vores stemmer når vi snakker til dem og de kan pludselig selv høre når de bjæffer ad hinanden. Nu kan de også - ganske vist med meget usikre skridt - trimle lidt mere rundt og tjatte til hinanden.
Så er tiden også kommet til at de i deres tjedje uge bliver flyttet ud i køkkenet/stuen i en meget stor kravlegård, her kan de så de næste dage udforske - for dem - en meget stor ny verden og kigge og snuse til alle de andre voksne hunde. Her høre de også i trygge omgivelser - første gang - alle elektriske køkkenredskaber, samt hvad der nu kommer af lyde fra støvsuger og tv/radio osv.
Når de så er trygge ved det, kommer de ud at udforske verden uden for kravlegården, det vil sige mest køkken og stue, men efterhånden har vi hvalpe snart sagt alle steder. Når de er trætte opholder de sig i kravlegården, der kan de også i fred og ro indtage deres måltider . Om aftenen hygger de i sofaen med os.
                Fire til seks uger gamle.

Nu er hvalpene ved at være gamle nok til at venners og families børn kan komme og lege med de små hvalpe - selvfølgelig under overvågning, hvilket børnene selvfølgelig benytter sig af i stor stil. På den måde bliver alle vore hvalpe vant til og trygge ved at mennesker også kan være nogle små størrelser med lidt høje stemmer, som opføre sig lidt anderledes end de voksne.

                   Fra syv til otte uger !

I den syvende uge - skal de små både vacc. og shipses af vores dyrlæge - der som regel kommer hjem til os - samt undersøges grundigt så de kan få en sundhedsattest/vacc. attest med sig.
Dette besøg tager de i "stiv arm" de får begge de to små stik lige efter hinanden og har allerede glemt det når de igen bliver sat ned på gulvet for at genoptage deres leg. Og er de - hvis de er få i kuldet - med hos dyrlægen, fare de straks rundt og undersøger dyrlægens spændende lokale, så det tager ikke modet fra dem på nogen måde. I disse uger, er de også med ude at køre i bil flere gange om ugen til skov strand osv.
Når den store dag kommer, får de hver især pakket deres lille "kuffert" med alt det de skal have med i deres nye hjem, deribland et tæppe der dufter af hvalpens hundefamilie.                  

Mellem 8 og 10uger.

 Her lære vi dem lidt efter lidt - hvad der forventes af en alm. familiehund, så som at kunne lide at køre bil, at være med i byen og alle andre ting som de kan komme ud for senere i livet.

At købe en ældre hvalp - kan have sine fordele, hvis ikke den allerede ér renlig, bliver den det hurtigt, den er også nemmere og hurtigere til at forstå hvad man gerne vil have den til.

En ældre hvalp er også mere modstandsdygtig hvis man har børn, man behøver ikke være helt så forsigtig ved leg børn og hvalp imellem.Hos os kan man ikke få hvalpen med hjem før den er 10 uger hvis man har mindre børn. Udover det vurdere vi hvornår hver enkelt hvalp er klar til den store verden.

Del siden